lauantai 13. lokakuuta 2012

Lamppu


 Mua on pitkään poltellut mielessä ajatus kokeilla pitsiliinalampun tekemistä, ja viimein alkuviikosta sain projektin alulle. Mustaa pistilamppua aloin väsätä meidän mustaan makuuhuoneeseen.


Olen matkan varrella keräilemiäni ja saamiani kaikenkirjavia pitsiliinoja värjännyt mustiksi,ja tähän projektiin poimin mukaan sekalaiset pitsiliinat ja pitsin palat, sellaiset, joille ei oikein ole käyttöä löytynyt. Koska kyseessä on paksuista puuvillalangoista virkattuja, märkinä painavia pitsiliinoja, en uskonut, että ilmapallotekniikka toimisi, joten Ikeasta löytyi tämän lampun pohjaksi muutaman euron riisipaperivalaisin.


Pyöreä riisipaperivarjostin toimi pohjana yllättävän hyvin, sillä vaikka tapettiliisteröidyt pitsiliinat olivat painavia ja kastelivat tietysti myös varjostimet kauttaaltaan, oli riisipaperi kestävää eikä repeillyt liinojen painon alla.


Liinojen liisteröintiprojekti toteutettiin neljänä peräkkäisenä päivänä. Kerrallaan ei pystynyt liisteröimään kuin maksimissaan kolmanneksen pallon pinnasta, koska muuten painoa tuli niin paljon, että varjostinkehikko alkoi uhkaavasti litistyä märkien pitsiliinojen alla. Vaan kun aina malttoi antaa tekeleen kuivua seuraavaan päivään, niin jo taas pääsi jatkamaan.


Viimein oli viimeiset liinat ja pitsinauhan pätkät kiinnitetty.


Koska liisteri teki pitseistä harmahtavia, kuten yläkuvasta näkyy, ja halusimme mustaan makuuhuoneeseen hyvin mustan lampun, sprayasimme viimein kunnolla kuivuneen varjostimen mustalla maalilla. Samalla pitsien raoista näkyvät valkoiset kohdat peittyivät ohuen musta maalikerroksen alle.


EDIT: Lisätty kuva pallosta ilman valoa.


Valo paistaa kauniisti mustasta lampusta läpi, vaan valoteho, vaikka sisällä on kirkas led-valo, on olematon. Makuuhuoneessa tykkäämme kuitenkin hämärästä tunnelmasta, eikä siellä ole tarvetta kirkkaalle valaistukselle, joten hämärä, mustanpuhuva lamppu sopii meille. Enemmän valoa kaipaisi lähinnä vain silloin, kun siivoaa.Mutta hei, mitä tykkäätte? Rehellisesti? Itse olen kyllä aikas tyytyväinen. Tosin siinä vaiheessa, kun käsissä oli harmahtava, liisterinen, painava pallo, epäilytti aika tavalla...  Ja koska lampussa on käytetty monia erilaisia liinoja ja pitsin paloja, lamppu näyttää erilaiselta riippuen  suunnasta, josta katsoo.Täällä projektit jatkuu - on hurja draivi päällä kaikenlaisten pitkään mielessä muhineiden viritysten ja myös ihan tavanomaisten ompeluiden kanssa. Kai se on tuo orastava joulufiilis jo niin pinnalla. :)

25 kommenttia:

 1. Minun mielestäni on tosi kaunis,ihan niinkuin makkari muutenkin,tai no,koko kotihan teillä on hirmuisen kaunis:)Alkoi itsellänikin sormet syyhytä tuollaisen tekemiseen,saas nähdä saanko aikaiseksi vai jääkö haaveiluksi:)

  VastaaPoista
 2. Itselleni tuo olisi hieman liian raskas valaisin. Kai se on tuo musta väri, joka sen tekee.

  Varmasti ajaa hyvin asiansa tunnelmallisena valona ja pääasiahan on, että olet itse siihen tyytyväinen.

  VastaaPoista
 3. Sopii teidän makkariin oikein hyvin :)

  Suloista kun yksi kisukin oli päässyt kuvaan!!

  VastaaPoista
 4. Voi vitsit hei , sie olet idearikas!!! Ja pallolamppu on cool!!

  VastaaPoista
 5. Minusta siitä tuli hieno! Mulla ei kärsivällisyys riittäisi, jos pitää monta päivää tuhrata. Meikäläisen pitää saada valmista aina vauhdilla ja usein sitten on lopputuloskin sen näköinen :)

  VastaaPoista
 6. Ihan MIELETTÖMÄN hieno!!! Näin tuollaisen idean joskus muinoin jossain, mutta olin sen ihan tyystin unohtanut. On kyllä upea ja ihanan uniikki!!!

  VastaaPoista
 7. Ideana hieno! Itse en ole mustan ystävä, joten omaan kotiini tuo ei tuon värisenä sopisi, mutta ah! valkoinen/vaaleanpunainen, se oisi ihana :)
  Melkoinen ideanikkari kyllä olet! Taitava sellainen :)
  myhäilee mummeli täältä Wanhasta Mummulasta :)
  tuksu

  VastaaPoista
 8. Juurikin erittäin tunnelmallinen ja omaperäinen valaisin. Kiva kontrasti syntyy siitä, että kun esimerkiksi tuo sängynpäädyn teksti on mustalla pohjalla valkoisena, on valaisin taas vastakohtaisesti pohjatlaan valkoinen, kuvioiltaan musta.

  Tosi hiano! <3

  VastaaPoista
 9. Aivan mahtava! Ja kokonaisuuteen juurikin sopiva!
  Ihanan blogin löysin ja klikkasin itseni oitis lukijaksi ;-D

  VastaaPoista
 10. Oi! Hieno! Mulla on ollu mielessä ihan samanlainen juttu, mutta enpä ole saanut vielä väkerrettyä.. :)

  VastaaPoista
 11. Todella käyttökelpoinen idea, tosin itse olen valkoisen ystävä...tai sitten violetti,tumma.
  Jäikö se alkuperäinen kokonaan tuonne alle pysyvästi?

  VastaaPoista
 12. On kyllä mun makuun kovasti, kaunis! Kiitos vinkeistä, tiedä vaikka jos joskus kokeilis.

  VastaaPoista
 13. Minusta lamppu onnistui hyvin! Ja nimenomaan tuo pitsien eriparisuus sopii hyvin - tulee noista kuvista ainakin jotenkin oriental vaikutelma. Miltä lamppu näyttää kun siinä ei ole valoa? Tai siis kiinnostuin siitä että miten se spraymaalaus onnistui, mutta ainakin valot päällä näyttää tosi upealta! Ja josko valoteho on heikko, niin voisihan tuolla pitsiliinatekniikalla päällystää valkoiset pöytälampun varjotimetkin kattolampun kaveriksi tuomaan lisävaloa huoneeseen... :)

  VastaaPoista
 14. Eila: Riisipaperivarjostin jäi kiinteästi pitsien alle. Ikean kehikossa kun on hyvät tukikehikot kiinni tuossa riisipaperissa, niin pysyy pallo kasassa.

  Haltiakummi: Kun lampussa ei ole valoa, se on ihan kokonaan musta. Spraymaali toi myös pitsien pinnan paremmin näkyviin kuin siinä vaiheessa, kun pallo oli liisteröity ja harmahtava. Riisipaperi kuultaa vaaleampana vain silloin, kun lampussa on valo, muuten valkoista ei näy lainkaan valon ollessa poissa päältä.

  VastaaPoista
 15. Voih, upea! Pakko saada itsellekin, varmaan pinkkinä tosin. Kiitos paljon tästä inspiraatiosta ja vinkeistä! (:

  VastaaPoista
 16. Tulin heti vastavierailulle...
  Ja jäin :)

  Ihania juttuja sinulla!
  Niin ja tykkäsin lampusta, nyt täytyy jatkaa tämä sun luona vierailu ;)

  Terkkuja Monica

  VastaaPoista
 17. Voi vitsit tuo on hieno..... mie olen aina tuuminu, että saisko tuohon jotain laitettua, kun miellä tommonen roikkuu. Aatteli että se ei kestä kuitenkaan... perhana nyt harmittaa kun en ole kokeillu..... nyt on jo toisenlainen valo sit hommattu :(

  VastaaPoista
 18. Tosi hienon lampun teit!! Joskus jossain olen nähny valkoisen, mutta täytyy sanoa, että musta on kyllä hienompi! :)

  VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)