torstai 3. tammikuuta 2013

Kaljakassi


Eräs totesi tämän nähtyään, että olisi oiva idea päihdetyöhön. Kun jokainen työstäisi jotakin uutta elämänsä aikana tyhjentämiensä tölkkien avaamisklipsuista, voisi pistää miettimään. Toinen taas totesi tämän muistuttavan keskiaikaista ritarin satulalaukkua. Hmm.


Idea tölkin klipsujen uusiokäyttöön ei ole uusi, vaan erinäisissä blogeissa on näkynyt jos jonkinmoisia tölkin klipsuista virkattuja laukkuja ja kukkaroita. Innostuin ajatuksesta jo puolitoista vuotta sitten, vaan kesti hippasen kauan saada kokoon tähän tarvittavat miltei tuhat klipsua, vaikka kerääjiä oli lähipiirissä useampia. Minun henkilökohtainen klipsusaalis kertyi kokistölkeistä. Niitä klipsuja oli paljon. En tiedä, kumpi pahempi, kaljatölkin vai kokistölkin klipsut...?


Klipsut kylpyyn ja virkkaamaan. Kokemus opetti, että turhan fanaattinen ei kannata näitä klipsuja pestessä olla. Kloriittivedessä liottaminen ei kannattanut, sillä klipsuista lähti niiden kiiltävä pinta, ja nämä näyttävät lähinnä kadulta kerätyiltä. Vaan aina oppii.Laukun olkahihna on metalliketjua, ja laukun etuosaan askartelin harmaasta pitsistä ja metallinapista ruusukkeen. Laukun sisusta on kovikehuopaa, jonka sisällä on vielä pahvit tukemassa, että laukku pysyy muodossaan.


 Kaljakassi on valmis. :)


Klipsuista virkkaaminen oli yllättävän koukuttavaa, ja mielelläni tekisin erilaisia sovelluksia lisääkin. Siispä kaikki sukulaiset ja tuttavat, pistäkäähän keräyskuppi esille ja ostakaa kaikenlaiset juomat tölkeissä, niin pääsen tehtailemaan lisää. :)

21 kommenttia:

 1. Vois olla oiva idea heittää blogistaniaan keräyshaaste :)
  Kerää ja postita (ja olet vaikka jossain arvonnassa ...)
  Vois tulla aika nopeastikin materiaalia...

  Kassi on hauska!

  VastaaPoista
 2. Mieletön!
  Mutta teitä näyttääkin olevan liikkeellä. Laivalla nimittäin lapsilta tulti kysymään niitä nipsuja kun ne jöi limsaa :)
  Mä ihmettelin kun kuulin jälkeenpäin. En ihmettele enää :)
  Oikein ihanaa alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 3. Onpa kivan näkönen "kangas".
  Hauska idea.

  VastaaPoista
 4. Upean näköinen kassi.

  Ja hienoa kierrätystä.

  VastaaPoista
 5. Mun sisko tekee noita laukkuja;)) Ja omistan ns. terassilaukun:D Lainasin pikkujouluihin ns. iltalaukkuversiota. Nyt sain korvikset lahjaksi "timanteilla" ja rannekorujakin on tehty. Musta vain ei olis värkkäämään noita, mutta onneksi sisko on innokas.

  VastaaPoista
 6. Kaikki kiertoon! Hieno laukku, harmi, ettei kotiin kerry tölkkien klipsuja kun kissanruokakin on pussissa.

  VastaaPoista
 7. Messuilla näin pieniä kukkaroita tehtynä klipsuista. Mietin vain, että eikö terävät reunat syö lankaa? Mitä lankaa käytit?

  VastaaPoista
 8. Tosi ihania nämä nipsuvirkkaukset! Tahtoisin kokeilla joskus, mutta en ole löytänyt oikein hyviä suomenkielisiä ohjeita.. Oliko silla ohje vai kokeilitko vain, kuinka homma etenee? :)

  VastaaPoista
 9. Ylkkä hieno! Ei pelkästään ideana, vaan ihan oikeesti näyttää ihan joltain design-laukulta ja lähempi tarkastelu saa aikaan ison Vau-tunteen, se on upeeta kieerätystä ja käsityötä! Syvä kumarrus sinne!

  VastaaPoista
 10. Vautsi mikä laukku :) Todella upea ja mistä tehty. Hyvä kierrätyskikka :)

  VastaaPoista
 11. Voi että on hieno! Upea idea kertakaikkiaan!
  Kekseliäisyys huipussaan. Musta tuntuu, että olen kuullut, jonkun "silmäätekevän", käyttäneen klipsuista tehtyä laukkua jossain edustustilanteessa...eiköhän olisi ollut Tarja Halonen(?)
  Kiitos kun toit idean esille!
  tuksu

  VastaaPoista
 12. Katja: Käytin lankana harmaata kalastajalankaa, joka toimi tässä hyvin. Terävät reunat söivät ehkä enemmänkin sormia, vaan aika näyttää, miten hyvin tuo lanka kestää.

  Sanna: Minäkin etsiskelin netistä ohjeita, vaan kun en löytänyt, kokeilin ja sovelsin. Vasta kun hoksasin, että virkkaus kannattaa tehdä klipsujen "väärällä" puolella, eli tavallaan klipsukankaan takapuolella, niin homma alkoi luonnistua.

  VastaaPoista
 13. Jännästi noissa kuvissa tuo lanka näyttää huokoisemmalta kuin kalastajalangalta. Kerrohan myöhemmin käyttökokemuksia! Laukku on kyllä hauska ja ihailen pitkäjänteisyyttäsi sen tekemisessä.

  VastaaPoista
 14. Idean alkuperä on Brasiliasta. Katulapset keräävät siellä klipsuja ja heidän äidit virkkaavat niistä laukkuja.
  Italialainen yritys Dala leo
  tukee tätä toimintaa ja on suunnitellut uusia malleja, jotka käyvät kaupaksi länsimaissa.
  Kannattaa tutustua:

  www.dalaleo.it

  VastaaPoista
 15. Jos haluat, täältä vois tulla klipsu lähetys, se kasvaa pikku hiljaa. Terv. serkkusi Jaana

  VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)