torstai 3. tammikuuta 2013

Pitsivalaisin


Eräs joululoman projekteista oli olohuoneen pitsivalaisin.


 Tämä musta valaisinhan syntyi makuuhuoneeseen jo aiemmin ja siitä juttua on täällä.



Musta planeettamainen möhkälelamppu toimii hyvin meidän tummassa makuuhuoneessa, vaan olohuoneeseen tarvittiin jotakin kevyttä ja vaaleaa. Musta lamppu tehtiin Ikean riisipaperivalaisimen päälle, vaan nyt päätin kokeilla ilmapalloversiota, joka tekee varjostimesta ilmavan ja pitsimäisemmän. Liinat ovat suurimmalti osin kirppareilta.


Tärkkinä päätin testata sokeritärkkiä. Liuotin kuumaan veteen niin paljon sokeria kuin liukeni.


Sokeritärkissä uitetut liinat asettelin jätti-ilmapallon päälle ja ompelin saumakohdista muutamilla pistoilla yhteen. Kun pallo oli kuivunut, leikkelin näkyvät langat pois.


 Ja sitten pallo kuivumaan ja lopputulosta odottamaan. Pallon kuivuttua osa pitsiliinoista oli vielä kovin joustavia, joten vetelin siveltimellä päälle toisen tärkkikerroksen ja annoin kuivua. 


Sokeritärkki ei ollut paras vaihtoehto, koska varjostin täytyi tärkätä useampaan kertaan, jotta pitsikerroksesta tuli riittävän kestävä. Ilmapallon rippeet pallon sisältä poistettuani varjostin piti hyvin pyöreän muotonsa ja suurin osa liinoista näytti tärkin jälkeen edelleen kauniilta, vaan muutamat ohuet liinat olivat kovin sokerikuorrutetun näköisiä ja tärkkikerros teki liinoista kellertäviä. Vaan eipä huolta. Päätin testata, mitä sokerikerros sanoo valkoisesta spraymaalista. Suhuttelin pintaan useamman kerroksen maalia, ja johan katosi keltaisuus. :)


Siellä se nyt on, kevyenä ja ilmavana.


Vaan tiedättekö, keveys on illuusiota, sillä lamppu on yllättävän painava, ottaen huomioon, että pinnassa on ehkä puoli kiloa sokeria. ;)


Sisällä on led-lamppu, joka ei kuumene, joten ei huolta sokerin lämpenemisestä ja pallon muodon muuttumisesta.



Olen aivan ihastunut kaikenlaisiin kierrätys/tuunausvalaisimiin, ja ihastelen kaikenmoisia aterin-, kumihanska-, kertakäyttölusikka- ja muovipullolamppuja netistä vähän väliä. Hurjan hienoja kierrätyslamppuja olen nähnyt tehdyn niin vessanpönttöharjoista, pingispalloista, vanhoista kirjoista kuin muovimukeistakin, pehmeämpiä versioita taas on tehty muun muassa villapipoista ja suodatinpusseista. Muutamat ideat omaan kotiin ovat jo kypsymässä ja kierrätysvarasto aluillaan, joten saas nähdä, milloin meille saadaan pitsivalaisimien kaveriksi jotakin villimpää. Mites te, onko muita kierrätyslamppuintoisia linjoilla?

20 kommenttia:

  1. Sinähän olet nyt heittäytynyt tosi ahkeraksi kun postauksia tulee ihan liukuhihnalta :)

    Upea tuo valkoinen lamppu!! Ihan mieletön!

    VastaaPoista
  2. Hieno lamppu! Sulla noita ideoita riittää! :)

    VastaaPoista
  3. Aivan ihana! Mä olen tuollaisen ohjeen jossain nähnyt monta vuotta sitten ja olen aina välillä miettinyt, että pitäs tehdä joskus - pitäs ja pitäs.. ;)

    VastaaPoista
  4. Aivan ihana! Tekisi mieli kokeilla itsekin.

    VastaaPoista
  5. Ihana lamppu, parasta mahdollista uusiokäyttöä vanhoillepitsiliinoille!

    VastaaPoista
  6. On kyllä tosi ihana lamppu <3 mullakin on valtavat kasat kirpparipitsiliinoja odottamassa uusiokäyttöä.Pitäisköhän kokeilla...

    VastaaPoista
  7. Mahtava valaisin! itselläkin listalla "haluaisin kokeilla". Tosi pyöreän sait valaisimesta, vaikka miusta ilmapallot on aina ihan päärynöitä :)

    VastaaPoista
  8. Upea valaisin! Kauniita kuvia! Sulla on silmää kauneudelle :)

    VastaaPoista
  9. Mahtavaa luovuutta! Valaisin on kaunis!

    VastaaPoista
  10. Tuli tosi kiva tosta lampusta! Mä olen tommosta monasti miettinyt, tai ensin kylläkin niitä semmosia ohuesta paperinarusta ison ilmapallon ympärille kieputettuja lamppuja ihastelin, ja sitten kun näin näitä pitsisiä niin ihastuin niiden romanttisuuteen. Lampusta tulisi varmasti kevyempi, jos käyttäisi sitä paverpolin kovikeainetta.

    Ja kun kysyit, niin täältä ilmottautuu toinen kierrätysvalaisimista innostunut :) Tai no kierrätetyistä tarvikeista tehdyistä valaisimista. Sain vahingossa itselleni Parolan Aseman uuden kirjan "Sormustin ja sorkkarauta" [vahingossa = en ollut muistanut peruuttaa yhden kirjakerhon kuukauden kirjaa...] ja päätin pitää kirjan erityisesti siinä olleiden erilaisten valaisin ideoiden vuoksi. Varsinkin kennopaperista tehdyt valaisimet olivat hauskoja :)

    Noista sinun luettelemista valaisin ideoista innostuin kanssa, onko Olipa kerran kodilla Pinterest sivuja mistä noita ideoita voisi käydä kurkkimassa? Tosin vessaharjoista en ehkä kyllä jatkokehittelisi valaisimia :D))

    VastaaPoista
  11. Ompas ihanat valaisimet! Pakko varmaan kokeilla...

    VastaaPoista
  12. Aivan ihana!!!
    Valkoisena on pakko kokeilla.
    Nyt kirppistä tonkimaan, mietin tässä
    että kai se vanhasta pitsiverhostakin onnistuu... leikkaa kuvioita ja olisi kaikki saman paksuisia...
    On niin pakko kokeilla :)

    Terkkuja Monica

    VastaaPoista
  13. Ääk, miten ihana! Niin on nätti!! :)

    VastaaPoista
  14. Aivan ihana <3
    Kiitos sinulle tästä tuunausvinkistä!

    VastaaPoista
  15. Vau. Ihan mielettömän hieno!!! Muistan jo tuon mustan versiosi ja päätin, että jonain päivänä kokeilen... Tästä tuli vieläkin hienompi juuri tuon ilmavuuden ansiosta.

    VastaaPoista
  16. Tulipas keveä ja komia valaisin! Sopii teidän alakertaan mainiosti.

    Kun makkarissa on toi musta versio, niin siinä on yhteensä lamput niin kuin jing ja yan, maailmankaikkeuden kaksi voimaa, jotka täydentävät toisensa.

    VastaaPoista
  17. Tuo lamppu on aivan valtavan ihana! :) Pitää ehkä ruveta itse hamstraamaan noita liinoja, jos saisin itse tuollaisen aikaiseksi. Kävis tosi kivasti meidänkin olkkariin.. :)

    VastaaPoista
  18. Hieno valaisin! Hauskoja nuo linkkien takanakin olevat.

    VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)