keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Kukkamaton resepti


Lupailin väsätä teille jonkinlaista maton ohjetta tuohon keittiön virkattuun kukkamattoon. Huomasin, etten todellakaan ole mikään käsityönopettaja (lastentarhanopettajana mun virkkausopetukseni rajoittuu ketjusilmukoiden tekemisen opettamiseen, ja niitäkin tulee opetettua yhdelle kiinnostuneelle vuodessa - korkeintaan), mutta tässä jonkinmoista kuvapainotteista ohjetta.


Yksinkertaisuudessaan tarkoituksena on virkata matonkuteesta isolla koukulla pyöreitä lappuja, kuin pannulappuja, joihin tehdään simpukkareinat pylvässilmukoilla. Itse tilasin Kauhavan Kangas-Aitasta mini-ontelokudetta hintaan 8 e/kg (20 palaiseen mattoon meni 3 kg, http://www.esito.fi/), mutta toki muutakin voi käyttää. Mini-ontelokuteella matosta tulee mukavan paksu, ei liian pönkkö, ja se virkataan 7 numeron virkkuukoukulla.

Ohjeesta sen verran, että ohjeeni ei missään nimessä noudata minkään kriteerien OIKEITA virkkausohjeita. Käyttämäni termit ovat varmasti osin vääriä ja harhaanjohtavia, mutta soveltamalla hyvä tulee, tai jotakin sinnepäin...

Sitten ohjetta vähän tarkemmin. Aloitus seuraavan kuvasarjan mukaisesti sinulle, jolla virkkaaminen vielä hakusessa:


1-4. Ensimmäinen ketjusilmukka
5-6. toinen  ketjusilmukka
7-9. kolmas ketjusilmukka
10. kierretään lanka koukulle
11. ja tökätään ensimmäisen ketjusilmukan läpi,
12. kierretään taas lanka koukulle
13. vedetään lanka kahden silmukan läpi, jolloin
14. koukulle pitäisi jäädä kaksi silmukkaa.
15. Kierretään taas lanka koukulle
16. ja vedetään se molempien koukulla olevien silmukoiden läpi. (Tämä 10-16 on itse asiassa pylvässilmukka, jota tässä matossa pääasiassa käytetään. Toisissa ohjeissa neuvotaan pylväs hieman toiseen tapaan, halutessasi käytä sitä, tämä on HUMPUUKIpylväs.)
17. Kierrä taas lanka koukulle
18. tökkää koukku samasta ensimmäistä ketjusilmukasta läpi kuin äsken
19. ota lanka koukulle
20. ja vedä se kahden koukulla olevan silmukan läpi
21. ota taas lanka koukulle
22-23. ja vedä se kahden koukulla olevan silmukan läpi.
24. Näin on tehty toinen pylväs samaan silmukkaan. Jotta saat aloituksesta ympyrän, jatkat samaan tyyliin pylväiden tekemistä samaan aloitusketjusilmukkaan kunnes tekele alkaa muistuttaa ympyrää. Sen jälkeen jatketaan pylväiden tekemistä seuraaviin silmukoihin.


Pylväitä tehdään alkukierroksen jälkeen aina kaksi pylvästä yhteen silmukkaan (tuplapylväät), sen jälkeen tuplapylväiden väliin tehdään yksi pylväs yhteen silmukkaan. Työn edetessä tuplapylväiiden välissä olevien yksittäisten pylväiden määrä lisääntyy. Yllä oleva kuva antaa osviittaa siitä, miten tuplapylväät ja yksittäiset pylväät jaksottuvat työssä. Lisäile tai vähentele tuplapylväitä sitä mukaa, miltä työ näyttää - työn pitäisi pysyä koko ajan kohtalaisen pyöreänä, ei kuppimaisena eikä liian lötrönä - tosin jos näin käy, virheet sai hyvin korjattua silitysraudalla.

Alla vielä yksittäisen pylvään ohje:


Kun ympyrä alkaa olla haluamasi kokoinen (mattoon voi siis tehdä monenkokoisia ympyröitä), tasataan tekele ympyräksi muutamalla puolipylväällä ja tavallisella silmukalla, jonka jälkeen aloitetsaan simpukkareunus.

Puolipylväs (näitä kannattaa tehdä ennen simpukkareunuksen aloittamista muutama, jotta työ tasaantuu ympyräksi):


Ja vielä muutama tavallinen silmukka ennen reunusta (tasaa tekeleen lopullisesti ympyräksi):


Simpukkareunus tehdään - yllätys yllätys - myös pylväillä. Jokaiseen simpukkaan tulee kuusi pylvästä.


1. tilanne simpukkareunusta aloitettaessa (puolipylväiden ja perussilmukoiden jälkeen työ on pyöreä)
2. kierrä lanka koukulle
3. tökkää koukku läpi niin, että väliin jää yksi tyhjä silmukka
4. kierrä lanka koukulle
5. vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi
6. koukulla nyt kaksi silmukkaa
7. kierrä lanka koukulle
8. ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi
9. jatka samoja pylväitä samaan silmukkaan niin, että niitä on lopuksi kuusi.

Simpukan kehittyminen:

1. neljä pylvästä tehtynä samaan silmukkaan
2. kuusi pylvästä valmiina
3. kuuden pylvään jälkeen tökkää koukku läpi kolmannesta silmukasta, eli simpukan keskussilmukan ja simpukan reunan väliin jää kaksi tyhjää silmukkaa (tai halutessasi tiheämpiä simpukoita jätä väliin vain yksi tyhjä silmukka)
4. kierrä lanka koukulle
5-6. ja vedä molempien koukulla olevien silmukoiden läpi
7. ensimmäinen simpukka on valmis, jatka 1-7. vaiheita kunnes koko ympyrä on kierretty.Kun simpukkakierros on valmis, yhdistetään ensimmäinen ja viimeinen simpukka toisiinsa (kuva yllä), ja päätellään lanka.Kun mattokukkaset ovat valmiita, ne silitetään suoriksi, sommitellaan halutulla tavalla ja ommellaan reunoista yhteen nurjalta puolelta.


Valmis matto kannattanee, ainakin jos on vaalea, käsitellä mattopesuloista/kenkäkaupoista saatavilla suojasumutteilla, jotta pintaan tulisi likaa hylkivä suojakerros.

Siinäpä sitä ohjetta kerrakseen. Hyi kauhea, ei tulis musta Novitan toimittajaa.. Kukaan ei ehkä ymmärtänyt tästä kuvallis-sanallisesta sepustuksesta mitään, mutta tulipa tehtyä.

Kuuman ja hikisen tiistain kunniaksi tein (tämän ohjeistuksen lisäksi) jotakin varsin vastenmielistä. Kävin vaateostoksilla. Jos jotakin inhoan, niin vaatekaupoissa kiertelemistä. Ei ole kyllä minun juttuni, en tykkää sopivien vaatteiden etsimisestä, kokojen arvioimisesta enkä etenkään sovittamisesta. Tällä kelillä vaatekaupoissa kiertely oli vielä tavallista kaameampaa, kun sovituskoppien loistevaloissa kuumeni ja hikoili entisestään. Mutta tavoite tuli saavutettua, ja löysin sekä ripakopallisen paitoja että ihanat kiilapohjasandaalit, joten eiköhän noilla taas pärjää.


Jahas, taas ollaan seuraavan vuorokauden puolella. Näin lomaillessa ei vain uni kovin aikaisin tule, ja on ihana, kun saa kodin tuuletettua vielä ennen nukkumaanmenoa viileämmällä yöilmalla.

Tästä taas jatketaan, toivottelenkin siis
KaUnIiTa aJaTuKsIa SiNuN PäIvÄäSi!

27 kommenttia:

 1. Ihana on sinun mattosi, pitänee kokeilla itsellekkin mpista!
  Ihania lomapäiviä!
  -päivi-

  VastaaPoista
 2. Ihanat ohjeet!!! :D Mä oon teheny yhden ison maton ..tommonen vois olla kiva kans, täytyypä kokeilla.

  Tä on suosista kiertäny kaikki vaatekaupat kaukaa näillä helteillä ..toisaalta harmittaa ku ei saanu alennusmyyntejä nyt kunnolla hyödynnettyä.

  Aurinkoisia lomapäiviä!

  VastaaPoista
 3. Kylläpä oli hienosti laaditut ohjeet. Ja taitavasti olit sanallista ohjetta ryydittänyt hienosti sanoitetuilla kuvillkain.
  Kokeilen minäkin. Kuistilla mulla yksi virkattu matto onkin. Sain sen Miniältäni.
  Ruusuwessaani haluaisin vaaleanpunaisen itse virkatun :)
  Näillä ohjeilla taatulla onnistun.
  Mistäs tuon osoitteen löytäisin, josta kudetta voi tilata...*miettii*
  täytyy goolettaa!
  Mukavaa hellepäivää!
  tuksu

  VastaaPoista
 4. kunhan vaan ehtii niin pakko kokeilla tuota kukkamaton tekemistä :) mukavaa päivää.

  VastaaPoista
 5. Olipas hyvät ja tarkat ohjeet! Itselle niistä nyt ei niin ollut apua kun muutenkin virkkaaminen luonnistuu, mutta kiitos, KIITOS matonkudevinkistä ja hintatiedoista! Me nimittäin sattumalta ajetaan tuon Kangasaitan ohi ensi viikolla :) Nyt tiedän valmiiksi mitä haen.

  VastaaPoista
 6. Jaksoitpas tehdä perusteellisen ja selkeän ohjeen :-) On se matto vaan niin nätti, että tekee mieli yrittää. Houkuttelee se, että sen sais tosiaan vaan nakata pesukoneeseen puhdistumaan. Mukavaa lomailua!

  VastaaPoista
 7. Jopa minä, käsitöidenporopeukalo, haluaisin kokeilla tuota ohjetta. Vaikka sitten talvella, kun mittari näyttää miinuksia saman verran kuin nyt lämmintä.. :)
  Sitten palaan ohjeistukseen tarkemmin.
  Kovasti olet vaivaa nähnyt ohjeiden teossa!

  VastaaPoista
 8. Kiitos ohjeesta. Jos noilla ohjeilla ei kuka osaa,niin ihme on!!! niin hyvin laadittu kuvineen kaikkineen.

  VastaaPoista
 9. Voi kun kiva matto! Kepeän kaunis :)

  VastaaPoista
 10. Aivan ihana idea mattoon! Hyvä tietää, että se kangasaitan minikude on sopivaa maton virkkaukseen, olen sitä tässä ollut kahden vaiheilla tilaamassa itsellekin!

  VastaaPoista
 11. Niin kaunis tuo matto! Minäkin totesin jokin aika sitten että ei ole helppoa tuo ohjeen teko, kun on vähän omat tavat virkata! :D Hyvinhän tuosta sinun ohjeesta ainakin ymmärtää miten pitää tehdä!
  Kait se pitää itsekin kokeilla kun on maton kutomisesta ylimääräiseksi jääneitä kuteita kaapin pohjalla, saispahan nekin pois sieltä lojumasta.

  VastaaPoista
 12. Kylläpä jaksoit hienot ohjeet laatia!!! Mullakin suunnitteilla virkattu matto, kiitos muuten ontelokuteen hintatiedosta, ja ajattelin juuri josko tilais sieltä Kauhavalta. Täytyy käydä ensin paikallinen käsityöasemakin tsekkaamassa. Ontelokude on varmaan kevyempää virkata kuin matonkude, trikookuteen virkkamisesta saan aina käden kipeäksi.
  Minäkään en pidä vaatteiden shoppailusta, mutta välillä on pakko ;)
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 13. Löytyipäs taas ihana blogi :) Ihania nuo matot <3 Aurinkoista kesän jatkoa :)

  VastaaPoista
 14. Upea on tuo mattosi. ♥ Kauniita päiviä!

  VastaaPoista
 15. Kiitokset ohjeista ja lanka vinkistä :)
  Jos vaikka joskus innostuisi tekemään/yrittämään kukkamaton tekoa.

  VastaaPoista
 16. Voi ihan taivallisen kauniin näköinen matto. Nyt kun vain purisi tuo käsityörärpänen niin varmasti tekisin. Ja ihan hyvin tai oikeastaan erittäin hyvin sain selon ohjeestasi!

  VastaaPoista
 17. Aivan ihana matto. Koskahan jaksaisi itse yrittää ?:O

  VastaaPoista
 18. Jopas oletkin laittanut selkeät ohjeeT.Voisinkin kokeilla seuraavaksi tuollaisella ohjeella mattoa.Sain tänään anopilta ison säkin kuteita.Johonkin olisi "tuhlattava".

  mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 19. Moikka! Kiva kun kävit osallistumassa arvontaani!

  Ihana blogi sinulla täällä! Ja kiitos ihan hirveästi tästä virkkausohjeesta ja vinkeistä. Minulla on ollut haaveissa tehdä jotakin trikookuteesta, mutta tämä voisikin olla vähemmän pölyävä vaihtoehto!

  Ihanaa viikonlopun alkua!

  VastaaPoista
 20. IHANA matto! Kumpa olisi joskus aikaa (ja taitoa) tuollainen virkata...

  VastaaPoista
 21. Ihana matto, otan ohjeen talteen ja jään myös lukijaksesi. Mukavaa kesäiltaa!

  VastaaPoista
 22. kiitos. simpukkareunuksen ohje pelasti mun illan. olin ihan unostanut miten se tehdään. todella hyvä ohje. kiitos vielä kerran:) mukavia syyspäiviä.

  VastaaPoista
 23. Nyt täytyy kyllä sanoa, että mistään en ole noin selkeitä ohjeita löytänyt! Ja aion kyllä ottaa tavoitteeksi istua koneen ääreen kuteen ja virkkuukoukun kanssa ja katsotaan miten ohjeet toimii.. en nimittäin osaa tehdä edes patalappua! :)

  VastaaPoista
 24. Kiitoksia ohjeesta! Virkkasin matonkuteesta pyörylämaton jo aiemmin, mutta kudetta jäi hieman yli ja tarvetta olisi pannunaluselle. Ajattelin kokeilla tuolla sinun pienimmän kukkasen ohjeella sitä.

  VastaaPoista
 25. Eiköhän näistä kuvallisista ohjeista ole mulle suuri apu, virkkaus on vielä hepreaa ainakin sanalliset ohjeet. tilasin Kangasaitalta reilusti ontelokudetta, ohje on katsottuna mutta näitten kuvien avulla se taitaa onnistuakkin. kiitos paljon:)

  VastaaPoista
 26. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post's to be just what I'm looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind publishing a post or elaborating on many of the subjects you write about here. Again, awesome blog!

  VastaaPoista
 27. Kiitos,hyvät ohjeet!!Eka matto tehty!!

  VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)