maanantai 17. toukokuuta 2010

Viiden päivän puutarhaprojektiOlipa kerran unelma kauniista ja erilaisesta pienestä rivitalopuutarhasta...


Rititaloasuntomme pieni takapiha on ollut kotimme häpeäpilkku. Sille emme viime keväänä muuttaessamme ehtineet tehdä mitään, ja se on ollut kohtalaisen kaameassa luonnontilassa. Viimein oli otettava härkää sarvista, ja kun koitti helatorstai, aloitimme ensin kevyellä siistimisellä ja pihaa kehystävien tuijien istutuksella.


Siistiminen laajeni ja koko hervottoman suuri puoli pihaa vallannut kukkapenkki lähti uusille apajille. Autotallin päätyyn loppuva piha laskee alas kotiimme päin, joten syntyi ajatus rinteen porrastamisesta.


Siispä lapiot heilumaan. Itse porrastus sujui mukavasti, sen sijaan mullasta, vanhasta kukkapenkistä ja nurmikon kaistaleista kertyneen kasan kadotusoperaatio vei useamman tunnin.


Olin perjantaina vapaapäivällä, ja miehen ollessa töissä päätin tarttua jämerämpiin työkaluihin ja purkaa terassin jatkoksena olleen suuren pation - ihan kivahan tuollainen on periaatteessa, mutta meille hyödytön ja vei hurjasti tilaa muutenkin pieneltä pihalta.


Isän (tuo muumien Niisku, luovasta kaaoksesta ja mielen myllyistä inspiraationsa ammentava itseoppinut puuseppä-insinööri-arkkitehti-artesaani ja Eenan idoli :) ) tyttönä päätin nikkaroida omin kätösin pation painekyllästetyistä ylijäämälaudoista kukkalaatikon, jonka maalasin valkoiseksi. Lauantain aikana saimme valmiiksi myös porrasaskelmien tukireunukset samoista laudoista.

 

Sunnuntaina käsittelyssä oli ylätasanne. Ylätasanteelle hankimme pienen vesialtaan, jonka ympärille rakentuu pihamme kukkapuoli - muuten emme juurikaan varsinaisia kukkapenkkejä pihaamme laitakaan. Ylätasanteen nurmikko poistettiin, maa tasoitettiin mullalla ja peitettiin kauttaaltaan maanrakennuskankaalla. Kangas peitettiin valkoisella koristekivellä, tuijien ja muiden istutusten aluset katettiin hiilenharmaalla puuhakkeella.


Maanantaina pistettiin hihat heilumaan, jotta puutarhaprojekti todellakin tulisi valmiiksi viimeisen vapaapäivämme aikana. Maata tasoitettiin mullalla, peitettiin maanrakennuskankailla ja lopuksi valkoisella koristekivellä. Toiselle tasanteelle istutettiin muutama puksipuu - kestävät aikansa, myöhemmin vaihtunevat pallotuijiksi. Puutarhalaatikkoon istutin valkoisia lumi- ja loistokärhöjä.


Terassilta kulkee nyt koristekivipolku tasanteiden suuntaan. Polulle asettelimme tummanharmaita Uni-kiviä tuomaan mukavaa kontrastia valkoiseen polkuun ja helpottamaan polulla astelua - valkoinen sora kun on kohtalaisen teräväreunaista. Mullan lisäämisen ohella nurmikkoalueet möyhennettiin ja kalkittiin ja niihin kylvettiin uudet siemenet. Rehevää nurmikkoa joudutaan tokikin odottamaan ensi kesään saakka, mutta lupailivat Bauhausissa, että kunhan ahkerasti päivittäin kastelee, niin jo kuukauden sisään on jonkinlainen haperonurmikko maata vihertämässä - sekin riittää täksi kesäksi.
Multaa meni maahan 1700 litraa, hiilenmustaa koristekatetta istutusten alle 300 litraa, valkoista koristekiveä polkuun sekä tasanteille 325 kg, nurmikkoalueille kaksi kiloa nurmikonsiemeniä ja 20 kg kalkkia. Aika satsi.
Pieni unelmapuutarhamme on viimein valmis!

12 kommenttia:

 1. Voin kuvitella työn määrän, mutta lopputulos on kaunis, vielä kun kasvit pääsevät kunnolla kasvuun. Laitathan lisää kuvia myöhemmin.
  Hyvä idea tuo terassin lautojen uusiokäyttö. Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Tulipa erikoisen kiva ja kaunis piha. Samaa mieltä, kun kasvit vielä kasvaa, laittele lisää kuvia=)

  VastaaPoista
 3. Ihana piha! Melkoinen työ on tuossa ollut, mutta lopputulos on kaunis! Ja pian se nurmikko alkaa vihertää...

  VastaaPoista
 4. Minä luin myös sanottamana tämän projektin syntymistä, SIIS AIVAN UPEAA KERRASSAAN!!!!! Iso työ, mutta kaiken sen väärti!!!
  Mielettömän kaunis lopputulos. ja helppohoitoinen. Ei tarvi olla paljon kasveja, kun saa aikaseksi kauniin lopputuloksen. Ihana.

  Sinusta on aineista pihasuunnitteluun!!

  VastaaPoista
 5. Vautsi miten upea!!!! :) Onnea ihanasta onnistuneesta puutarhasta!<3

  VastaaPoista
 6. On teillä ollut touhua mutta lopputulos on sen arvoinen.Hurmaava piha tuli.

  Nurmikkokin varmaan ehtii hyvin tuuhettua tämän kesän aikana,kun näin kevään aikaan sen sai tehtyä.

  Nautinnollista kesää pihalla.

  VastaaPoista
 7. Aaaaah kuinka komealta näyttää! Kuola valuu, kun tuota katsoo. Kovan työn olette tehneet, mutta lopputulos on niin priima, että parantaa varmasti edes hitusen käsien rakkoja :).

  Kertakaikkisen upea piha! <3

  (Jää vain yksi asia mietityttämään: missä ovat ansakuopat?)

  VastaaPoista
 8. IHANA muutos! :) Teillä on ollut iso urakka,mutta se kannatti!!
  Ihastuin noihin isoihin tuijiin!Mistä olet ostanut noin isoja? Minulla on sellaisia hiukan pienempiä..

  Mukavia ulkoilupäiviä kauniille takapihalle! :)

  VastaaPoista
 9. Onpas teillä upea piha! Eikä sitä oo ihan hetkessä tekaistu vaan työtunteja on tainnut kertyä useampia...Joillakin on tuota sisustussilmää enemmän.

  VastaaPoista
 10. Pihasta tuli todella kaunis! Tykkään kovasti tuosta valkoisesta pienestä kivestä!

  Mukavaa viikonloppua!

  Maria

  p.s. kiitos ihanasta kommentista blogiini :)

  VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)