tiistai 23. heinäkuuta 2013

Lumoava Tyynelän tonttula


 Uskokaa tai älkää, mutta mitään niin lumoavaa paikkaa ei tästä Suomesta löydy kuin Tyynelän tonttula. (Tonttula löytyy täältä ja täältä)Mä lienen itsekin tonttujen jälkeläisiä seitsemännessätoista polvessa, koska hiippalakit ovat aina viehättäneet ja kiehtoneet aivan suunnattomasti. Olen käynyt tonttulassa kaksi kertaa aikaisemminkin, viime kesänä, viime jouluna ja nyt oli vuorossa taas kesäreissu. Tonttula on kertakaikkisen hurmaava paikka, jonne tekee mieli mennä yhä uudelleen. Aina löytyy uutta tutkittavaa ja katseltavaa.Tonttula sijaitsee lähellä Pietarsaarta, Larsmon kunnassa. Tonttulan pihapiirissä on lukuisia vanhoja rakennuksia, aittoja ja hirsimökkejä, joissa jokaisessa on esillä vanhan ajan elämää kera käsittämättömän ihanien tonttujen. Pihapiiristä löytyy kaikki tarvittavat palvelut tonttujen ylläpitäminä, on räätäli, suutari, leipomo, kirkko ja verstas, noin muutamia mainitakseni.
 


Päätonttula on pysähtynyt vanhanajan joulutunnelmaan. Tonttuja - pieniä, suuria, vekkuleita, nauravia, mietteliäämpiä, kikattavia - löytyy kaikkialta. Kaikki ovat tonttutaiteilija Eija Porkolan käsialaa. Eija Porkolan tapasimmekin kahdella aikaisemmalla vierailulla. Tänään tonttumuori ei itse ollut paikalla, mutta saimme erittäin kattavan ja mielenkiintoisen opastuksen tonttulan taustoihin ja pihapiirin rakennusten ja esineiden historiaan tonttulan työntekijältä.Takahuoneen treenikämpässä treenasi vanhojen partojen tonttuorkesteri. Soittoa en kuullut, sillä jannut pitivät juuri taukoa, mutta mahtaa olla taidokasta soittoa huomioiden, että herroilla on ollut aikaa treenata - nämä jäpikät näyttivät nimittäin ainakin 300 vuotiailta.


Nuorempi tonttu nauroi bändille päin naamaa. :)


Eräs vanhempi herrasmies otti rennosti ja nautiskeli miestä väkevämpää taskumatista tuvan nurkassa.Tonttula oli laajentunut viime joulusta, ja päätonttulan vieressä olevassa tonttumyymässä oli joukkioittain lisää tonttuja. Siellä voipi tehdä ostoksia teemalla "uusi perheenjäsen". Me taidettiin, taas kerran, tehdä juurikin sellaisia ostoksia. :)


 Ai niin, ja vinkkinä vielä, että jos lähdet käymään tonttulassa, niin poikkeahan samalla myös Purmossa sijaitsevassa Lunda Gårdissa - sekin oli hieno paikka, vaikka sieltä ei moista kuvakavalkadia nyt tähän postaukseen löydykään. (ja niin, kummankaan kohteen mainostus ei ole sponsoroitua mainostusta, vaan aivan puhtaasti näiden hienojen kohteiden vinkkaamista - olen niin lumoutunut etenkin tästä tonttulasta, että voin suositella paikkaan tutustumista ihan jokaiselle jouluihmiselle tai jouluhenkeä etsivälle)
 


Tälläkään kertaa emme ajelleet tonttulasta pois tyhjin käsin, vaan takapenkillä istuskeli tyytyväisenä uusi perheenjäsen, Vilperi -tonttu. Tonttu kävi ensi töikseen turvavöistä irti päästyään tutustumassa Pohjanmaan maisemiin - uuteen kotiinsa Pirkanmaalle tonttu kotiutuu vasta viikonloppuna.

Tunsin itseni ehkä hieman urpoksi kulkiessani ympäri pihaa tonttu kainalossa, vaan ei se mitään, koska naapurusto on täällä sen verran kaukana, etteivät olisi saaneet ilman kiikareita selvää siitä, mitä mä mukanani pitkin rantoja raahasin. :DVelipojan anglia -projektit kiinnostivat kovasti, ja äijä kävikin tiirikoimassa itsensä yhteen näistä Harry Potterin lentävistä autoista.


Tämä auto ei kylläkään lentänyt. Oli vissiin osunut tällipajuun turhan monta kertaa


Vaan rehellisesti, on tää kyllä hurjan hieno tonttu.


Meillähän on näitä tonttuja jo ennestäänkin. Sulevi on ensimmäisen tonttulavisiitin ostos.


Armas ja Ilmari taas muuttivat meille viime jouluisen visiitin seurauksena. Alemman kuvan Ilmari muistuttaa muuten erehdyttävästi erästä pohjalaista naapuria...Joulun odotusta siis sinunkin kesäiltaasi. 122 yötä jouluun on, laskin aivan itse... :)

10 kommenttia:

 1. Tonttulasta olen kuullut todella paljon hyvää mutta itse ei ole tullut käytyä vaikka asustellaan tässä ihan muutaman kymmenen kilometrin päässä :) Ehkä joulun alla voisi piipahtaa. Lunda Gård on kyllä tosi ihana paikka <3

  VastaaPoista
 2. Kylläpä näyttää kivalta paikalta. Työkaverini myös kehui kovasti. Oli nyt lomalla käynyt ja heillä myös asuu nyt yksi uusi tonttu. :)

  VastaaPoista
 3. Tuolla pitaisi kayda kesalomalla,kun ollaan aika lahella....
  Ja Lunda Gard taytyy tutkia,millainen paikka se on.Jos vaikka tekis joku paiva 7 sillan tien kiertoajelun ja samalla tutustuisi naihin kohteisiin....

  VastaaPoista
 4. Kivat tonttukuvat, varsinkin uusi tonttu rantamaisemissa:)
  Jokos kohta teet oman pienen tonttularoomboxin? ♥

  VastaaPoista
 5. Mä olen ihaillut näitä tonttuja jo vuosia <3
  Ihan mielettömiä hyvän mielen tuojia :)
  Ehkäpä pääsisin VIHDOIN Tonttulaan tänä jouluna...

  VastaaPoista
 6. Ihastuttava!! Ja todella hellyyttävä kuvasarja kun tonttusesi poseeraa mökin maisemissa...ihan kuin oikea, siis onhan niitä oikeitakin;)) Mikähän aamu mulla on menossa kun sain kyyneleet silmiini kun tonttu katselee järvelle päin? Nyyh...ja niisk..

  VastaaPoista
 7. Ei kai vaan meidän Kallea? Tv. Sirpa

  VastaaPoista
 8. Sirpa: Katohan nyt tarkkaan, sehän on selvä Lauri. :) joskin kyllä sieltä saattais kallekin löytyä...

  VastaaPoista
 9. Tonttulan väki ihastui aivan suunnattomasti bloggikirjoituksestasi ja kuvista. Ihanan elävää kieltä ja hurmaavia kuvia. Kyllä Vilperillä kelpaa.
  Suuret kiitokset, aurinkoista kesän jatkoa
  Tonttumuori Eija Porkola

  VastaaPoista
 10. Hei ! Ihania kuvia sinulla Tonttulasta,jossa kävin ensimmäistä kertaa tänä kesänä,vaikka matka sinne ei ole pitkä kotoani. Meidänkin perhe kasvoi yhdellä tontulla ,nimittäin bändihuoneen nauravainen tonttupoika muutti asumaan Kaustiselle pelimannipitäjään.Aatos Petteri on hän nimeltään (kutsutaan Petteriksi)ja ihastuttaa hymyllään ,veikeä tonttupoika ! Tonttulassa käynnistä taitaa tulla jokavuotinen perinne ,ehkäpä jo joulukuussa ihastelemaan talvista Tonttulaa ja nauttimaan rauhaisasta joulutunnelmasta !

  VastaaPoista

Kommenttisi tai ajatuksesi ilahduttaa aina. :)